Nytt jobb på grundskola

I lite över ett halvår har jag jobbat på grundskola. Det är nog ett av de mest klokaste karriärvalen jag gjort – hittills! Det som tidigare har lockat med grundskola har bl.a. varit föreställningen om kontinuerligt och preventivt arbete i samtliga årskurser. Den förhoppningen har besannats i och med jobbytet! Jag har dessutom inte ens hälften av den administrativa bördan som jag hade på min förra arbetsplats: IM på en gymnasieskola.

Jag har många idéer och förhoppningar jag vill förverkliga på min nya arbetsplats. Genom skolans lokala plan för studie- och yrkesvägledning, som jag formulerat, är vi på god väg mot de målen. Det är dock ett hästarbete att förankra SYV-planen bland kollegorna. Som tur är är mina kollegor mottagliga – att inte tala om ledningen! Inom något läsår finns det en upparbetad SYV-kultur på skolan. Det är jag glad för!

Jag tror att det finns bättre förutsättningar för mig att göra ett bra SYV-arbete på grundskola än på gymnasiet. Det finns en möjlighet att följa eleverna över samtliga tio årskurser (om vi räknar med förskoleklass); undervisningen är inte begränsad till avstyckade kurser, vilket ger möjligheter till att smidigt integrera SYV i ämnena – samt att det är betydligt lättare att bryta destruktiva mönster (t.ex. gällande uppfattningar om genus) när eleverna är mottagliga knattar.

Kort och gott: Jag älskar att jobba på grundskola! Älskar! Och ibland ångrar jag bittert att jag inte bytte innan.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *