Tid för gymnasieansökan!

Fr.o.m. nästa vecka ska eleverna söka sina gymnasieutbildningar! Mitt schema kommer vara fullproppat de kommande tre veckorna.

Jag är glad över att ha en heltid på en skola för ungefär 60 nior (även om den målgruppen kommer att expanderat till 150 elever, d.v.s. fem paralleller, när vi har full kapacitet). Just nu har jag generöst med utrymme till fortbildning, enskilda möten med åttorna inför PRAO:en, SYV-undervisning med sexorna m.m. Trots det har jag en två-veckors ouppbokad tidsbuffert innan deadline för gymnasieansökan. Och det är trots att jag är pappaledig varje måndag!

Jag har SYV-kollegor i hela Sverige som har långt över 150 nior. Det finns skräckhistorier med vägledare som har 12 eller fler paralleller med elever i årskurs nio. Jag tycker att de är beundransvärda vardagshjältar. Tyvärr räcker dessa studie- och yrkesvägledare sällan till för preventiva insatser med de lägre årskurserna (vare sig det gäller ett hands-on-arbete i klassrummet eller samordnande/handledande uppgifter gentemot lärarna). I förlängningen kan det innebära brandsläckande insatser i årskurs nio.

[Texten är omarbetad 2023]

2 svar på ”Tid för gymnasieansökan!”

 1. Hej!
  Jag är lite nyfiken på hur du lägger upp själva ansökan/valet nu. Jag ser att du har många samtal inbokade. Är det för att du hjälper dem söka? Jag har haft flera samtal med varje elev hela hösten och sen lite “checka av” nu i jan. De flesta söker hemma själva så min kalender är mindre full av samtal än på länge. Därför blev jag nyfiken 🙂 Är alltid kul att veta hur andra lägger upp det!

  1. Hej Emma! Tack för din kommenter – och förlåt för att jag dröjt med svaret!

   Eleverna kallas till tre samtal: Två gånger under hösten och en gång nu i januari-februari-spannet. Jag har dessutom lektioner och genomgångar med eleverna minst tre gånger under hösten (t.ex. källkritik inför gymnasiemässan).

   Eleverna får under VT 40 minuter till deras förfogande. De väljer själva hur de vill förvalta tiden. De flesta vill stämma av + göra en ansökan. Andra står fortfarande och stampar på samma plats som i augusti. Vissa är kanske omotiverade och behöver/kallas till ytterligare samtal medan andra nöjer sig med att sitta inne hos mig 20 minuter för att prata om vilka ämnen de ska höja sig i.

Kommentarer är stängda.